35 éve hunyt el LINO VENTURA

2022. október 22-én 35 éve hunyt el LINO VENTURA olasz származású francia filmszínész

Igazi verekedős utcagyerek volt, vadházasságban élő szülei ugyanis nemigen törődtek vele. A kis csibész felnőve a küzdősportokban jeleskedett, élvonalbeli bokszoló lett, még Európa-bajnokságot is nyert, ám amikor egy meccsen egyszerre tíz csontját törték össze, felhagyott a bunyóval.

Nem akart színész lenni, de karakteresen bevert  képe úgy  megfogta Jacques Becker rendezőt, hogy éppen készülő gengszterfilmjében Jean Gabin partneréül választotta, akinek a zseniális játéka annyira lenyűgözte a botcsinálta színészt, hogy a filmesek között maradt. De a forgatást sosem szerette meg, ki nem állhatta például a filmkészítés technikai dolgait, a különböző optikákkal és látószögekkel ki lehetett volna kergetni a világból. Színésznek viszont idővel egészen kiváló lett, bizonyítja ezt A szicíliaiak klánja és a Száz nap Palermóban című filmben nyújtott parádés alakítása, valamint felejthetetlen Jean Valjeanja a Nyomorultak 1982-ben készült filmváltozatában, s halálakor már a legnagyobb francia színművészek egyikeként búcsúztak tőle.

Különben – elmondása szerint – azért lett francia, mert a Bastille lerombolásának évfordulóján – 1919. július 14-én – született, és választott hazája 1987-ben végül Becsületrenddel ismerte el fogadott fiának múlhatatlan érdemeit. A kitüntetéseket és díjakat egyébként nem sokra becsülő Lino Ventura talán csak erre várt, tíz nap múlva halt meg.

Nevét ma egy egészségügyi centrum is őrzi; ugyanis halmozottan sérült kislánya született, és alapítványt hozott létre a fogyatékos gyerekek segítésére. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.