40 éve hunyt el KING VIDOR

2022. november 1-jén 40 éve hunyt el KING VIDOR amerikai filmrendező

1894-ben született, úgyhogy 1900-ban már élt, és így túlélhette a pusztító galvestoni hurrikánt. Életre szóló élményben volt része, legelső filmjét is Hurrikán Galvestonban címmel forgatta. Ez 1913-ban történt, s ezt azért kell rögzíteni, mert a legutolsó filmjét pedig 1980-ban készítette, s ezzel bekerült a Rekordok Könyvébe: az övé minden idők leghosszabb filmrendezői karrierje.

Egyébként magyar származású volt, a nagyapja még az 1848-49-es szabadságharc után menekült Amerikába. Mint szinte mindenki, ő is legalul kezdte, a filmstúdiók mélyén, őt küldték szendvicsért, s néha apróbb munkákkal bízták meg. Azután csinált néhány burleszkfilmet, de első sikereit tulajdonképpen feleségének, Florence-nak köszönhette, aki szemrevaló teremtés volt, s ő lett az amerikai némafilmek első közismert sztárja. Vidort az asszony jóvoltából lassan megismerte a szakma, de első valódi játékfilmjét így is csak viszonylag későn, 35 évesen forgathatta. (A nagy parádé elkészültekor egyébként elvált a feleségétől.) Pályafutása azonban lendületbe jött, amelyet nagysikerű és művészileg is értékes filmek jeleznek. Ő forgatta például az első, csak fekete szereplőkkel készült filmet, a Hallelujah-t, de filmtörténeti jelentőségű alkotása a Dübörgő élet is.

Legnagyobb közönségsikerét a Réztábla a kapu alatt című filmjével aratta, de nagyon népszerűek voltak monumentális művei, így például a Háború és béke, az Északnyugati átjáró, valamint a Salamon és Sába királynője. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.