55 éves ENGI KLÁRA

2022. november 1-jén 55 éves ENGI KLÁRA műkorcsolyázónő

Amikor néhány éve a két legnagyobb hazai kereskedelmi tévé tervbe vette jégtáncos showműsor készítését, az egyik éppen őt kérte fel szakértőnek. Tudásához nem is férhet kétség, hiszen a hazai jégtáncsportnak két nemzetközileg is jegyzett párosa volt, a Regőczy-Sallay kettős – őket a másik műsorba szerződtették – és az Engi-Tóth páros.

Véletlenül kerültek össze, Klárinak pályafutása kezdetén nem találtak párt, s végül azért adták mellé Tóth Attilát, mert a fiút nem tartották valami nagy tehetségnek. Fényesen rácáfoltak a kétkedőkre, már első versenyükön negyedikek lettek. Vagyis éppen csak lemaradtak a dobogóról, és ez később sajnos sokszor előfordult. No nem idehaza, mert itthon nyolcszor is megnyerték a bajnokságot, de nagy világversenyről sosem sikerült éremmel hazatérniük. Három Európa-bajnokságon is negyedikek lettek, és szintén negyedik hellyel kellett beérniük az 1989-es világbajnokságon is. Hetedik helyükkel két olimpián is pontot szereztek, az 1992-es albertville-i játékokon ezzel ők lettek a legeredményesebb magyarok. De persze ne feledjük, akkoriban versenyeztek Besztyemjanováék, Klimováék, Griscsukék és a Duchenay-testvérek, úgyhogy a nagyszerű magyar páros méltán kiérdemelte a dícséretet.

A sok közös munka a magánéletben is közel hozta őket, összeházasodtak, és három szép gyerekük született. Attila üzletember, egy sportszergyártó világcég menedzsere lett, Klári pedig korcsolyaiskolát nyitott. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.