235 éve született LOUIS DAGUERRE

2022. november 18-án 235 éve született LOUIS DAGUERRE francia feltaláló, a fényképezés úttörője

A fényképezést voltaképpen egy Niépce nevű ember találta fel, akinek a találmányát azonban nem lehetett használni, mert a szükséges nyolcórás expozíciós idő alatt egy katedrális is elmozdult, nem egy ember. Az eljárást végül hosszas kísérletezés után Daguerre tökéletesítette annyira, hogy előbb a mozdulatlan tárgyak képét lehetett rögzíteni vele, mikor pedig elegendő lett negyedórás megvilágítási idő, portré készítésére is alkalmassá vált.

S ez volt a találmány óriási sikerének titka, hiszen bár az emberek csodálva nézték a Notre Dame képét is, a legszívesebben saját és szeretteik arcképében gyönyörködtek, no meg a szép női testekben, amint azt az üknagyanyáinkat ábrázoló, másfélszázéves aktképek bizonyítják.

A sok jó tulajdonsága mellett a szerénység erényével nemigen dicsekedhető feltaláló magáról elnevezett eljárása – magyaros írásmóddal: a dagerrotípia – így is nagy türelmet igénylő procedura volt, egy korabeli publicista némi gúnnyal azt tanácsolta a fényképeszkedni kívánónak, hogy “két gépészt, három vegyészt, négy tudós kiválóságot vegyen maga mellé, s ne feledje a feltaláló személyes segélyét kérni”.

De semmilyen tortúra nem szegte kedvét a jelentkezőknek, akik nagy számban tódultak a hamar elszaporodott fényképész műhelyekbe, s zokszó nélkül kivárták, amíg elkészült a felvétel. Amelyet különben akkoriban még nem felvételnek, hanem “levételnek” hívtak. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.