70 éve hunyt el PAUL ÉLUARD

2022. november 18-án 70 éve hunyt el PAUL ÉLUARD francia költő

Egyik kritikusa szerint költészetében a betegség és a szerelem, a háború és a béke, az élet és a halál élményei a meghatározóak. Ennek sorsszerűségét könnyű belátni, ha áttekinti az ember Éluard életútját.

Tizenhétévesen például súlyos tüdőbetegségét gyógyítandó egy svájci szanatóriumba került, ahol azután megismerkedett élete talán legnagyobb szerelmével Galával, akit évek múlva feleségül is vett. Később lángoló szerelemre gyulladt egy másik nő iránt, Nush azonban tizenhétévnyi boldog együttlét után hirtelen meghalt, s ez annyira megrendítette Éluard-t, hogy még a nevét is letette, s Didier Desroches néven kezdett írni. A fájdalma oly erős volt, hogy amint Aragon írta: “kis híja volt, hogy a végetnemérő költemény örökre megszakadjon”. S két háborút is átélt, úgyhogy a halál-élményekből is bőven kivette a részét.

Egyébként szürrealista költő volt, s ezen stílus művelői közül ő gyakorolta a legnagyobb hatást a későbbi költőkre. Sok szép költeményt írt, más versei viszont – egy igazi szürrealistához méltóan – eléggé furcsák. Szeplőtelen fogantatás című – André Bretonnal közösen írt – kötetében például a testi szerelem oly szókimondó ábrázolását, a különböző pozitúrák oly képszerű leírását adta, hogy obszcenitással vádolták meg. Egy Péret nevű költővel közösen pedig kiadott egy “152 közmondás, mai ízlés szerint” című kis könyvecskét, amelyben olyan bölcsességeken okulhatott az olvasó, hogy a “Rosszulfésült kutya kitépi a szőrét”, vagy “Addig üsd az anyád, amíg fiatal”. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.