A mítosz és az ősi társadalom

Johann Jakob Bachofen: A mítosz és az ősi társadalom

Johann Jakob Bachofen
A mítosz és az ősi társadalom
Válogatott írások
Kiadó: Gondolat
Kiadás éve: 1978
Oldalszám: 466
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9632804791

Johann Jakob Bachofen kutatásai rendkívül sokrétűek voltak. Elmélyülten tanulmányozta a római jog történetét, s kiterjesztette kutatásait az antik görög és itáliai társadalom fejlődésének sajátos vonásaira is. Tudományos vizsgálatait kiegészítette a régészet, összehasonlító vallástörténet és néprajz eredményeivel is.

Elemzéseit elsősorban az 1861-ben megjelent Az anyajog című nagy művében foglalta össze, arra a következtetésre jutva, hogy a társadalom fejlődésének meghatározott fokán az anyához fűződő kapcsolatok a döntő tényezők. E fokot Bachofen a matriarchátus korának nevezte. Eredményeit Marx és Engels nagyra becsülték, s szigorú kritikával, de beépítették tudományos elméletükbe. A Bachofen halála óta eltelt közel egy évszázad etnológiai kutatásai természetesen sokat változtattak a neves tudós eredményeinek megítélésén. De munkásságának pozitív vonásait, a tények összegyűjtésében megnyilvánuló körültekintését, elemzéseinek bátorságát és ötletgazdagságát mindig elismerték.

Könyvünk, melyet Sarkadi János állított össze, először ismerteti meg olvasóinkat magyarul Bachofen írásaival. A magvas előszó, a gazdag jegyzetanyag és néhány illusztráció jól egészíti ki a neves tudós elemzéseit.

JOHANN JAKOB BACHOFEN svájci jog- és történettudós, az összehasonlító jogtörténeti kutatás megalapozója. A római jog professzora volt a baseli egyetemen, de szívesen foglalkozott ókori történelemmel és mitológiával is. 1843-ban 10 millió svájci frankot örökölt, erre otthagyta tanszékét, és a klasszikus ókor tanulmányozásának szentelte idejét. 1861-ben világraszóló felfedezést tett közzé Az anyajog című 800 oldalas művében, azt állította ugyanis, hogy az emberiség korai történetében az anyák uralkodtak. A fogadtatást el lehet képzelni, a tudós elmék – ahogy azelőtt és azóta is lenni szokott – dühös támadást intéztek a szerző és műve ellen, Bachofent egyszerűen komolytalan amatőrnek bélyegezték. A híres könyvben Bachofen kifejtette, hogy mivel az ősemberek között szabad nemi kapcsolatok voltak, az apa meghatározása nehézségekbe ütközött, ezért a származást női ágon kellett számontartani. (Kalendárium Press)

This entry was posted in antik tanulmánykötet, bibliotheca. Bookmark the permalink.