160 éve született STEIN AURÉL

2022. november 26-án 160 éve született STEIN AURÉL Ázsia-kutató

A Pesten született régész brit szolgálatban lett világhírűvé, huszonötéves korában került ki ifjú álmai országába, Indiába, de már akkor olyan jól tudott szanszkritül, hogy a lahorei egyetemen ő tanította a szanszkrit nyelvet.

Szabadidejében beutazta egész Belső-Ázsiát, s útjainak eredményességéről rendkívül gazdag tudományos anyag tanúskodik. A művészettörténeti kutatás szempontjából is számos nagy jelentőségű leletet fedezett fel, például a híres tunhuangi barlangtemplomot és könyvtárat.

Saját, páratlanul értékes, kétezer kötetes könyvtárát egyébként a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. De szinte szégyellte, hogy csak ilyen csekélységgel tud nemzetének hasznára lenni; “Elég szerény gyűjtemény ez” írta a végrendeletében, ezért aztán még arról is gondoskodott, hogy a becses könyvek minden költség nélkül jussanak el szülővárosába, Budapestre.

Egyébként a messzi Kabulban halt meg, s jellemző munkabírására, hogy a halála előtti nap még levelet írt, “teljesen fitt vagyok” – írta a 81 éves tudós. Másnap meghalt.(Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.