380 éve született ISAAC NEWTON

2023. január 4-én 380 éve született ISAAC NEWTON angol fizikus, matematikus, csillagász

Az egyetemes tudománytörténet egyik legnagyobb alakja volt, felfedezéseit, tudományos eredményeit manapság sem könnyű tökéletesen megértenie egy laikusnak, akkoriban pedig még a tudósok is értetlenül fogadták egynémely megállapítását. A világszenzációt aratott Principia című műve például olyan bonyolult kérdésekkel foglalkozott, hogy több tudós olvasó is külön szakértőt fogadott fel, hogy értelmezze a benne foglaltakat. Leginkább még korai munkái érthetőek, már gyerekként is fúrt-faragott, csinált például egy malmot, a futókereket egy egér hajtotta; madzagot között a farkára, az orra elé pedig búzát szórt.

Egyébként a tanulásban nem árult el valami nagy tehetséget, anyja ki is vette az iskolában, mondván, gazdálkodónak talán még jó lesz. Tanárai igencsak örültek ennek, mert a kis Isaac kiálhatatlan gyerek volt, s ahogy nőtt, a helyzet csak romlott, mire pályafutása csúcsára ért, gonosz ember lett belőle. Az általa vezetett Királyi Társaságot csak “halálgárdá”-nak hívta a közvélemény, ami nem is túlzás, hiszen a tudós kompánia élén voltaképpen Newton – az “öntelt, ingerlékeny bürokrata, gazdag selyemben és bársonyban – kergette a halálba szegény Leibniz-et.

Newton már életében “nemzeti intézmény” volt, tekintélyével nem vetekedhetett emberfia, de barátja nem nagyon akadt. Sokan tisztelték, de nem szerette szinte senki. Mi is képet kaphatunk jelleméről, ha tudjuk, hogy Swift Gulliverjének Repülő Szigetén is Newton és kollégái élnek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az Így élt Newton című könyvet kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.