530 éve született OLÁH MIKLÓS

2023. január 10-én 530 éve született OLÁH MIKLÓS esztergomi érsek és humanista történetíró

Előbb pécsi, majd esztergomi kanonok, később II. Lajos király, illetve özvegye, Mária királyné titkára volt. 1543-ban zágrábi, 1548-ban egri püspök, 1553-ban pedig esztergomi érsek lett. I. Ferdinánd alatt volt kancellár, Hont vármegye főispánja és egy ideig királyi helytartó is.

Esztergomi érsekként a török hódítás utáni magyar katolicizmus egyik feltámasztójaként tartják számon. Kinevezése után visszaszorítani törekedett a protestantizmust, és eltökélte, hogy a papságnak a hivatáshoz való hűségét megerősíti. 1557-ben prímási széke elé rendelte az apátokat, a prépostokat, és a megjelentek esküvel ígértek hűséget a magyar katolikus egyház fejének. Oláh telepítette Magyarországra a jezsuita rendet, s ő emelte akadémiai rangra a nagyszombati káptalani iskolát. Korának meghatározó egyházi személyisége volt, levelezésben állt az akkori humanistákkal, többek között Rotterdami Erasmusszal. Sokat tett a katolikus egyházi élet és az iskolaügy fejlesztéséért. Hungaria és Attila című műve igen fontos adatokat tartalmaz Buda és Visegrád Mátyás-kori állapotáról.

Halálával a katolicizmus fellendülése is megállt, utódja, Verancsics Antal inkább volt tudós, mint főpap, az ő halála után pedig 23 évig nem is töltötték be az esztergomi érsek székét. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.