555 éve hunyt el SZKANDER BÉG

2023. január 17-én 555 éve hunyt el SZKANDER BÉG albán nemzeti hős

Sok magyar ismeri a nevét, régebben egy hazánkban is kedvelt albán konyak viselte ugyanis, azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy valójában Gjergj Kastriotának – azaz magyarosan Kasztrióta Györgynek – hívták, és nevét példaképe, a makedón Nagy Sándor, törökül Iskander után választotta.

Egyébként az egyik legbefolyásosabb albán nemesi család sarja volt, de Törökországban nőtt fel, mivel apja túszként II. Murad török szultán udvarába küldte, ahol valóságos janicsárnak nevelték. De nem lett jó janicsár belőle, mert amikor a mi Hunyadi Jánosunk ellen küldték harcolni, háromszáz albán társával otthagyta a sereget, és amíg a törökök nagy bőszen a magyarok ellen csatáztak, felszabadította kicsiny hazáját a török megszállás alól. Ezután negyedszázadon át vívott élet-halálharcot a törökkel, s bár számos nagyszerű győzelmet aratott, például a legendás Kruja vára alatt négyszeres túlerőben levő hadsereget vert meg, a pápa által a “kereszténység védelmezőjé”-nek nevezett hős szabadságharca végül elbukott.

De emléke máig él, az albánok nemzeti hősként tisztelik, “az albán Petőfi”, Naim Frasheri népszerű elbeszélő költeményben örökítette meg dicső tetteit, s amellett, hogy konyak is viseli a nevét, sok szobra is áll, s ma az ő kétfejű sassal díszített vörös zászlaja Albánia nemzeti lobogója. De tisztelete nem korlátozódik hazájára, a mi bátor tudós utazónk, Kőrösi Csoma Sándor is szívesen nevezte magát Szkander bégnek ázsiai utazásai során; a Szkander ugyebár Sándort, a bég pedig urat jelent. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.