Elhunyt GINA LOLLOBRIGIDA

Elhunyt GINA LOLLOBRIGIDA olasz színésznő

Jól rajzolt, így fiatalon abból élt, hogy kávéházakban karikaturákat készített a betérőkről. Az egyik vendég aztán statisztának hívta, kiváncsiságból el is ment, ám kezdetben nem aratott nagy sikereket, pedig első filmjeiben jórészt telt kebleit szerepeltették, a száját nemigen kellett kinyitnia. “Esze kicsi, keble nagy” – summázta véleményét az egyik kritikus, s mivel a tekintélyes rendező, Pietro Germi egyenesen ducinak tartotta, nem biztatták fényes karrierrel.

A fordulat akkor következett be, amikor Gina egy bikinis fényképe az amerikai milliárdos-producer, Howard Hughes kezébe került, aki beleszeretett. Amerikába csábította, hétéves szerződést kínált neki, sőt megkérte a kezét is. Gina viszont férjes asszony volt, így hazatért Itáliába, ahol azonnal lecsaptak rá a filmesek: ha a Jean Harlow-t és Jane Russellt felfedező Hughes fantáziát lát a teltkeblű olasz lányban, érdemes nekik is kipróbálni. Gina első főszerepeit a Királylány a feleségem és Az éjszaka szépei című filmekben kapta, a bátor rendezőknek járó babért pedig Vittorio De Sica aratta le, aki jórészt Ginának köszönhette a Kenyér, szerelem, fantázia című filmjének sikerét.

A gömbölyded szépség pedig igazi színésznő lett, aki A római lányban drámai tehetségének is bizonyságát adta. Világsikerét azonban nagyrészt mégis szépségének köszönhette, s amikor az évek múlva kissé – nagyon kicsit – megkopott, nem erőltette a filmezést, bebizonyítva egyúttal azt is, hogy nem csak a keble nagy…

A kamera – de legalábbis a fényképezőgép – másik oldalára állt, és fotóművészként is szép sikert aratott. Bejárta a világot, Az én Itáliám címmel nagyszerű albuma is megjelent, amelyet nálunk is kiadtak.  “Az isteni Lolo” 95 évet élt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.