30 éve hunyt el AUDREY HEPBURN

2023. január 20-án 30 éve hunyt el AUDREY HEPBURN angol-holland származású amerikai színésznő

Egyik leghíresebb filmje a My Fair Lady, amely rendkívül népszerű lett, bár a kritikusok sokat bírálták amiatt, hogy már virágáruslányként is szakasztott olyan volt mint egy hercegnő, ami persze nem véletlen. Egy valódi bárónő leánya volt ugyanis, családja még a holland királyi családdal is rokonságban állt.

Tulajdonképpen az előkelőségéről szintén híres írónő, Colette fedezte fel, amikor pont abban a szállodában lakott, ahol az akkor még névtelen kis színésznő a Menjünk Monte Carlóba című filmjét forgatta. Az írónő éppen Gigi című új regényének Broadway-beli bemutatójához keresett címszereplőt, s amikor meglátta Audrey-t, ragaszkodott hozzá, hogy ő játssza a szerepet.

Audrey maga volt a tökéletes Gigi, a tekintélyes New York Times kritikusa azt írta róla: “olyan üde, esendő és bájos, mint egy kiskutya”. Ezt olvasva aztán William Wyler főszerepet adott neki a Római vakáció című filmjében, s Audrey egycsapásra meghódította a világot. Csodált szexszimbólum lett, de nem a szokványos fajta, valaki így fogalmazta meg a különbséget: “Őrá nem kellett titkos megvetéssel nézni. Aki az éjjeliszekrényén tartotta a képét, abban a jobbik énje kerekedett felül.”

Ő maga is jóságos teremtés volt, élete utolsó éveiben – már betegen – humanitárius tevékenységet végzett a harmadik világban, halálhírét is az ENSZ egyik szóvivője jelentette be. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.