345 éve született ANTONIO VIVALDI

2023. március 4-én 345 éve született ANTONIO VIVALDI olasz zeneszerző és hegedűművész

Velencében nagy földrengés volt születése napján, s mivel a halottak elszállítása, a romok eltakarítása miatt bajos volt az utcára lépni, otthon keresztelték meg. Az aktussal nem lehetett várni, mert a kis Antonio oly csenevész újszülött volt, hogy félni kellett attól, hogy nem éri meg a másnapot.

De megérte, így létrehozhatta a zenetörténet egyik leggazdagabb életművét, amely mintegy 770 szerzeményt tartalmaz, köztük negyvenhat operát, igaz csak huszonegy maradt fent. Szédületes tempóban dolgozott, amint egy kortársa beszámolt róla: “Tanúja voltam, amint vállalkozott rá, hogy megír egy koncertet, valamennyi  szólamával együtt, gyorsabban, mint a másoló leírhatná”. Rosszindulatú megjegyzések szerint azért komponált ily sokat, mert igencsak szerette a pénzt, s ebben sok igazság van. Egész levelezése maradt ránk, amelyben különböző impresszáriókkal vitatkozik pár lírán, egy barátja pedig így kesergett: “Vivaldi meghitt barátom lett, hogy drágábban adhassa el nekem koncertjeit”. Pedig őrizkednie kellett volna a világ hívságaitól, ugyanis pap volt, amint a híres író, Carlo Goldoni írta: “akit hajának színéről ‘vörös pap’-nak, sőt, néha röviden Veresnek, Rossónak neveztek”.

Velencében azonban a papok is szabadabb élethez szoktak, Vivaldi már fiatal tiszteletes korában tanúja volt annak, amint egy templomi zenész “botrányosan szeretkezik, szemben a főoltárral”, s ott volt akkor is, amikor az inkvizítoroknak kellett fellépniük “két egyházi személy ellen, akiket fényes nappal kaptak rajta két laikus nővérrel”. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok and tagged . Bookmark the permalink.