890 éve született II. HENRIK angol király

2023. március 5-én 890 éve született II. HENRIK angol király

Tehetséges uralkodó volt, számos üdvös intézkedést hozott; sikerült megszilárdítania az állam- hatalmat és a jogrendet, s például ő állította fel az esküdtszék intézményét. Sikeres és boldog ember lehetett volna tehát, ha életét meg nem keserítik az állandó belviszályok. Leghíresebb ellenfele éppen az a Becket Tamás volt, akiből ő csinált befolyásos kancellárt és canterbury érseket. Hosszas hadakozás után végül a király mérgében kifakadt: Hát nincs senki, aki megszabadítana ettől a zavargó paptól? Akadt ilyen személy, Beckettet végül meggyilkolták.

Henriket azonban még haló poraiban is kísértette a tekintélyes érsek, így egy év múlva elzarándokolt a sírjához; három mérföldet gyalogolt mezitláb, s mire Becket sírjához ért, csupa vér volt a lába. Henriknek alaposan meggyűlt a baja a családjával is, fiai állandóan lázadást szítottak ellene, felesége, Aquitaniai Eleonóra pedig kiállhatatlan természetével annyira az agyára ment, hogy idővel be is záratta nejét. Nem lehet elhallgatni persze, hogy Henrik megcsalta asszonyát, bár Eleonórát sem kellett félteni, a trubadúrok egymással versengve írták neki szerelmes verseiket, és a korabeli pletykák szerint néhányuk előtt meg is nyílt a királyné hálószobájának ajtaja. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.