115 éve született REX HARRISON

2023. március 5-én 115 éve született REX HARRISON angol színész

Tizenhat évesen kezdte pályafutását, és nagyon sokat köszönhet egy hazánkfiának, hiszen kezdeti botladozásait Korda Sándor figyelme kísérte. Ez megtette a hatását, különlegesen finom modorú színművész lett belőle. Tehetségét olyan alakítások jelzik, mint a Dr. Dolittle és a Don Quijote címszerepe, a George Cukor rendezte My Fair Lady Higgins professzora vagy a legendás Cleopatra Julius Caesar-ja. Ez utóbbi teljesítménye kritikusainak egyöntetű megállapítása szerint felülmúlta Richard Burton és Liz Taylor alakítását is, s bár Oscar-díjra jelölték érte, azt csak később az említett Higgins professzorért kapta meg.

Egyébként magánemberként is érdekelte a nyelv, bár nem a tudománya, hanem a szépsége, még verseskötete is megjelent. Vígjátékokban és drámákban egyaránt kiváló volt, főként akkor csillogott, amikor előkelő úriembereket kellett megformálnia. Mert ő maga is makulátlan angol úriember volt, az angol királynő nem méltatlanul ütötte lovaggá, s valóban jól állt neki a Sir Reginald nemesi elnevezés. Talán csak a nők tekintetében hagyta el a jólneveltsége, s nem csak ő kedvelte a gyengébb nemet, a nők is rajongtak érte, a bulvár újságírók csak Sexy Rexy néven emlegették. Hatszor nősült – másfél évtizedig a csodás színésznő, Lilli Palmer is a felesége volt -, utoljára hetvenévesen vezette oltár elé legújabb hitvesét, s ez igazán nem illik egy angol nemeshez.

Élete utolsó korszakát azonban méltósággal élte le, nem vett tudomást súlyos betegségéről, legalábbis más nem látta rajta. A Broadway-n nagy önfegyelemmel végigpróbált egy Somerset Maugham-darabot, majd a nagysikerű premier után három héttel csöndben belehalt a hasnyálmirigy rákba. 82 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.