70 éve hunyt el SZERGEJ PROKOFJEV

2023. március 5-én 70 éve hunyt el SZERGEJ PROKOFJEV orosz zeneszerző

Nagyon korán megmutatkozott kivételes tehetsége; egész egyszerűen csodagyerek volt, Tizennégyévesen kishíján elzavarták tanárai a szentpétervári konzervatóriumból, mert nem tudtak mit tanítani neki. Még növendék volt, amikor megkomponálta I. zongoraversenyét, amelyet saját maga mutatott be Moszkvában, s bár a konzervatórium szaktekintélyei neki ítélték érte a Rubinstein-díjat, a kritikusok teljesen értetlenül fogadták az “erőteljes, durva és primitív hangzavart”.

Prokofjevnek nem szegte kedvét a bírálat, megírta a II. zongoraversenyt, amelyet szintén maga adott elő, de az előadás botrányba fulladt. Ez már azért gondolkodóba ejtette, de megtalálta a helyes megoldást. Igaz ugyan, hogy III. zongoraversenyét is új zenei törekvéseinek megfelelően komponálta, de bemutatóját elvitte Chicagóba, s az ottani közönség nagyobb hozzáértésről tett tanúbizonyságot. Szegény Prokofjev sokáig nálunk sem sem aratott nagy sikereket, pedig többször személyesen adta elő műveit. Egyik kritikusunk például annyival intézte el a műbírálatot, hogy “szörnyű darab volt, hol rémületet, hol kacagást keltett”. Idővel persze nálunk is, hazájában is megismerték és megszerették zenéjét, különösen balettjei, például a Rómeó és Júlia, valamint a Péter és a farkas című zenés meséje lett népszerű.

Talán csak előadásmódjával nem békélt meg soha a kritika, mert amint egy beszámolóból is kiderül: “Előreszegett fejjel rohan a zongora felé, valósággal nekimegy a hangszerének, mintha egyetlen lökéssel fel akarná öklelni”.

Idővel persze nálunk is, hazájában is megismerték és megszerették zenéjét, különösen balettjei, például a Rómeó és Júlia, valamint a Péter és a farkas című zenés meséje lett népszerű. Ahogy a zenében is szerette a művészi kalandokat, úgy az életben sem volt ijedős, a harmincas években költözött például haza Amerikából, de valami csoda folytán megúszta a sztálini kultúrharc csatáit, s a diktátorral egy napon halt meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.