200 éve született gróf ANDRÁSSY GYULA

2023. március 8-án 200 éve született gróf ANDRÁSSY GYULA politikus

A szabadságharcban honvédezredes volt, ezért Világos után emigrált. Távollétében halálra ítélték, de 1858-ban amnesztiát kapott, s így hazatért. 1867-ben miniszterelnök lett, s jelentős szerepet játszott a dualista állam megszervezésében. Nemzetközi tekintélyét értékelendő 1871-79 között ő volt a Monarchia közös külügyminisztere. Ügyes diplomata volt, jórészt ő ütötte nyélbe Németországgal a kettős szövetséget.

Korának meghatározó közéleti személyiségeként tisztelték, sőt, sokan egyenesen rajongtak érte. A legendás színésznő, Blaha Lujza például így írt róla naplójában: “Minden asszonynak ideálja volt Andrássy Gyula gróf, mindenki dicsérte szeretetreméltóságát, és ahány asszony, leány ösmerősöm volt, mind rajongott érte, és azt mondotta, hogy ő ez ország legelső gavallérja. Karcsú, sudár termetű, érdekes, szép arcú ember a külügyminiszter… de az asszonyok nem azért szerették őt, mert karcsú termetű, érdekes arcú ember, hanem azért, mert rendkívül kedves, figyelmes, szeretetreméltó gavallér.”

A korabeli pletyka sok híres asszonnyal összehozta, leghíresebb kedvese maga a császárné, a népszerű Sissi lett volna, ám hogy valóban gyengédebb szálak fűzték volna a magyar királynéhoz az illendőnél, azt nem tudjuk. Tudjuk viszont, hogy politikáját idővel heves támadások is érték, emiatt 1879-ben lemondott hivataláról, s később már nem foglalkozott politikával. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.