75 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH

2023. március 31-én 75 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH német újságíró, a híres “száguldó riporter”

Prágában született, s a húszas évek közepén A száguldó riporter című könyvével szerzett nemzetközi hírnevet. Alighanem őt tekinthetjük a mai értelemben vett riporterek ősének, minden újdondász példaképének tarthatja. Pedig nem is szeretett száguldani; “Az újságíró ne száguldjon – vallotta -, szenteljen kellő időt az anyagszerzésre”. S ő ekként is cselekedett, a száguldó riporter valójában lassan és megfontoltan dolgozott, s remekműveket adott ki a keze alól. Komoly hírlapíróként csak olyat írt le, amit maga is látott, álruhában járta a prágai éjszakát, együtt aludt a csavargókkal az éjjeli menedékhelyeken.

Fiatalon még csak-csak megengedte magának, hogy kitalált történeteket adjon közre – a híres prágai kocsmában, a Kehelyben négy korsó sörért osztotta meg hallgatóságával fiktiv újsághíreit, miszerint két részeg hullamosó a bonctani intézetből kilopott női holttestekkel keringőzött -, később azonban szigorúan ragaszkodott a tényekhez. Nemcsak szenzációs újságíró, de igen bátor ember is volt. Sajtóvitába keveredett például Hitlerrel, amikor felkutatta, hogy a Führer két helyen két különböző időpontot jelölt meg arra, mikor kapta első világháborús vitézségéért a Vaskeresztet. Nem kis bátorság kellett ahhoz sem, amikor szívós munkával leleplezte, hogy az öngyilkosságot elkövetett Redl ezredes nem a katonai szolgálat súlya alatt roppant össze, hanem homoszexualitása miatt zsarolták, s ezért kiadta az oroszoknak a Monarchia katonai titkait.

“A száguldó riporter”-nek a század sajnos sok véres témát adott, s ő ott is volt mindenhol, ahol lőttek. S a borzalmakról tudósítva talán emlékezetébe idézte a boldog békeidőket, amikor még Svejk kocsmájában pár krigliért terjesztette álhíreit, miszerint: emberevő cápa garázdálkodik a Moldva vizében. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az író a Prágai utcák és éjszakák, a Kriminalisztikai kalandozások és az Ime Ausztrália! című könyvét kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.