550 éve született CORVIN JÁNOS

2023. április 2-án 550 éve született CORVIN JÁNOS, Mátyás király fia

Legendás uralkodónk és egy bécsi polgárlány gyermeke volt, s törvénytelen származása ellenére igen gondos nevelést kapott. Apja ugyanis örököséül szánta, s ezért már egészen fiatalon megismertette vele az államügyeket, gyakran maga mellé ültette a fontos tanácskozásokon, sőt, néha rosszullétet színlelve visszavonult, és Jánosra hagyta a tárgyalások folytatását.

Aki sokat örökölt apja kivételes képességeiből, amint a korabeli krónikás írta: “atyja helyett méltóképpen őrizte annak méltóságát, s okos és szellemes társalgásával bizony felülmúlta a vendégek várakozását”. Mátyás ügyelt arra is, hogy fia anyagiakban se szenvedjen hiányt, tizenévesen már János volt Magyarország egyik legnagyobb földbirtokosa, és kecsegtető házasság is várt rá, e tekintetben mit sem számított testi fogyatékossága, vagyis hogy a bal lábára sántított. Mielőtt azonban mindent szépen elrendezett volna, Mátyás meghalt, özvegye, Beatrix pedig halálosan gyűlölte Jánost, hiszen puszta létével is arra emlékeztette, hogy ő az oka annak, hogy az ország törvényes örökös nélkül maradt. A gonosz mostoha mindent meg is tett, hogy megakadályozza János trónra jutását, s mivel törekvései sokak támogatásával találkoztak, a “fattyú”- nak nem volt sok esélye.

De azért János megpróbált a maga erejéből hatalomra jutni, ám csapatait legyőzték. Még ‘per procuram’ – képviselők útján – elvett feleségét, Bianca Sforzát se adták hozzá, pedig sokat segített volna politikai helyzetén, ha elveszi. Ám a frigyet mostohaanyja megakadályozta, az őt személyesen nem ismerő milánói hercegnőnek ugyanis úgy festette le, mint egy visszataszító torzszülöttet. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.