140 éve született JUHÁSZ GYULA

2023. április 4-én 140 éve született JUHÁSZ GYULA költő, újságíró

Nagyváradon egyik megalapítója és szervezője volt az Ady körül kialakult Holnap Társaságnak, majd Szegeden bekapcsolódott a radikális polgári értelmiség politikai mozgalmaiba. Az 1920-as évek elején ő fedezte fel József Attila kivételes tehetségét. Versei általában rövidek, zárt kompozíciójúak, alkotásainak negyedrésze szonett; Anna-versei a magyar szerelmi líra legszebb gyöngyszemei közé tartoznak. Múzsája, Sárvári Anna, a könnyűvérű nagyváradi színésznőcske volt, róla szól a “Milyen volt szőkesége…” kezdetű Juhász Gyula-vers is, amely a legismertebb magyar szerelmes-versek egyike.

A költemények alapján úgy gondolhatnánk, hogy Anna a női tisztaság megtestesülése volt, de valóság ebben az esetben is sokkal prózaibb. Sárvári Anna, – finoman fogalmazva – közel sem volt megközelíthetetlen, szűzi teremtés, a költőnek Annát is ismerő kortársai olyan egyértelműen jellemezték erkölcseit, hogy az nemigen tűri a nyilvános közzétételt. Szegény Juhász Gyulát azonban szó szerint elemésztette a szerelem, többször kísérelt meg öngyilkosságot, s végül sikerült is neki meghalnia.

Halála után az irodalmárok szinte lerohanták Sárvári Annát, hogy minél többet megtudjanak a nagy költő titkairól, de az “örök Anna” szinte azt sem tudta, ki az a Juhász Gyula. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Juhász Gyula válogatott verseit kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.