470 éve hunyt el FRANCOIS RABELAIS

2023. április 9-én 470 éve hunyt el FRANCOIS RABELAIS francia tudós és író

Stílszerűen szólva a paraszolvenciára apellálva az orvosokat már a XVI. században is igen gyatrán fizették – a világirodalom óriási szerencséjére, hiszen ennek köszönhető a Gargantua és Pantagruel című remekmű megszületése. Egy lyoni kórház orvosát ugyanis kínzó anyagi gondok gyötörték, s hogy egy kis pénzhez jusson, ponyvaregények írásába kezdett. Eljárását persze rettentően szégyellte, nem is merte a nevét adni hozzá, álnéven jelentette meg könyvét, ami szép sikert aratott.

Nem is történhetett másként, hiszen Rabelais kiváló elme volt, mivel óriási bátorságról tanúságot téve belenézett egy akasztott emberbe, őt tekintik a boncolás meghonosítójának. De kiváló humanistának is számított, aki Erasmusszal levelezett, és jártasságot szerzett szinte minden tudományban. Természetesen írni is remekül tudott, s mivel készakarva sikerkönyvet akart közreadni, mindent beletett művébe, ami tetszhet a közönségnek; izgalmas történeteket humorral és olyan veretes bölcsességekkel fűszerezve, miszerint “evés közben jön meg az étvágy”.

Könyvével egy rakás pénzt keresett, s mivel evés közben jön meg az étvágy, folytatta a könyvgyártást, ám enni-inni a való életben is szeretett, így keresetét fel is élte. Ezért aztán szegényen halt meg, de nem bánkódott, jellegzetes rabelais-i humorral halálos ágyán tréfásan így végrendelkezett: “Semmim sincs, sokaknak tartozom, a többit a szegényekre hagyom…” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.