90 éve született JEAN-PAUL BELMONDO

2023. április 9-én 90 éve született JEAN-PAUL BELMONDO francia színész

A francia film egyik legnépszerűbb alakja olasz, pontosabban szicíliai származású család sarja volt, apja jónevű festőművész, még az Akadémia tagjai közé is beválasztották. Sokáig úgy tűnt, hogy a kis Jean-Paul nem örökölte a papa művészi hajlamait, szeretett viszont csavarogni és verekedni, s mire végigbukdácsolta iskoláit, már szép laposra verték az orrát. Ezért aztán híres bokszoló szeretett volna lenni, mivel azonban ezt tanácsolta neki a család egyik jeles színészbarátja is, mondván, hogy például a színészethez egyáltalán nincs tehetsége, csakazértis bekéredzkedett a főiskolára vendéghallgatónak.

Hogy aztán miért választotta Jean-Luc Godard a nem éppen férfiszépségnek számító Belmondót a Kifulladásig című filmje főszerepére, az rejtély, de végül igaza lett, mert a világsikert aratott film mindkettejükből sztárt csinált. Belmondo később forgatott filmjeit számbavenni sem könnyű, számos világhíres mozi főszerepében csillogott, talán legnépszerűbb filmje a Zsaru vagy csirkefogó, a Borsalino, A profi, a Betörés és az Egy kínai viszontagságai Kínában, s bár megannyi világsztárral játszott, pályafutása elválaszthatatlan volt legnagyobb riválisától, Alain Delontól. Akivel sokat forgatott együtt, s bár a közönség azt hiszi, hogy ki nem állhatták egymást, valójában jó viszonyt ápoltak. Belmondóra – minden francia kedvelt Bébeljére – egyébként sem lehetett haragudni, az életben is kedves, kellemes ember volt. Pedig nem csak öröm és boldogság jutott osztályrészéül, bánat, sőt, tragédia is kijutott neki.

Az első csapás 1993-ban érte, amikor kislánya bennégett egy lakásban, s a tragédia annyira megviselte, hogy nem látta értelmét az életének sem, barátnője, Natty rángatta ki a depressziójából. Nattyval különben a francia teniszbajnokságon ismerkedtek meg, voltaképpen nem is ők, hanem a kutyáik figyeltek fel egymásra, akik úgy összebarátkoztak, hogy a gazdiknak sem volt más választásuk. Kezdetben a harminc év korkülönbség miatt volt egy kis súrlódás közöttük, de idővel összecsiszolódtak. Aztán Bebel 1999-ben a színpadon kapott szívinfarktust, de viszonylag hamar felépült, és humora sem hagyta el: “egy ilyen öreg pasas már néha megfordul a kórházban” – viccelődött. Halála előtt éppen húsz évvel Korzika partjainál hajókázott, amikor agyvérzést kapott. A filmsztárt persze azonnal kórházba vitték, s kezdetben még az életéért is aggódni kellett, s mindenki örült, amikor arról érkeztek hírek, hogy “mindössze” a fél oldala bénult le. De ebből a bajból is kilábalt, és általános meglepetésre elvette feleségül a szerelmét.

De ez a meglepetés semmi nem volt ahhoz képest, amikor az “ifjú pár” bejelentette, hogy gyermeket várnak. Nem vicceltek, 2003 nyarán megszületett a kis Stella. Belmondo és felesége 2008-ban váltak el, a csodálatos színész pedig tavalyelőtt hunyt el 88 éves korában. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.