265 éve született MAXIMILIEN ROBESPIERRE

2023. május 6-án 265 éve született MAXIMILIEN ROBESPIERRE francia ügyvéd, forradalmár

Polgári családból származott, jogot tanult, és sokáig békésen éldegélt Arras városában. Keresett ügyvédként dolgozott, szívesen látogatta az irodalmi szalonokat, a helyi társasági élet népszerű alakja volt, sőt, bekerült a rendi gyűlésbe is. Ahol kezdetben nem sokra becsülték, a fővárosi képviselők élcelődésének kedvelt céltáblája volt, megesett, hogy egyik beszéde alatt olyan nevetés tört ki, hogy a szegény vidéki ügyvéd szégyenszemre lesomfordált a szónoki emelvényről.

Ki gondolta volna akkor, hogy nemsokára élet-halál ura lesz Franciaországban, és “szemöldökének egyetlen rándulásától is reszketnek”. Jócskán adott is okot a félelemre, hiszen a jakobinus diktatúra vezetőjeként kíméletlenül leszámolt mindenkivel, akit valós vagy vélt ellenfelének gondolt. “A népi kormány eszközei: az erény és a terror” – vallotta – “erény nélkül a terror végzetes, terror nélkül az erény tehetetlen”. S ő mondta, hogy “a forradalom az Erény harca a Bűn ellen”, ám amikor bátrabb harcostársai szemére vetették túlkapásait, őket is a guillotin alá küldte. A nép ezért is nevezte el “Megvesztegethetetlen”-nek, de titokban sokan hívták zsarnoknak is, viszont ő saját magát legszívesebben “a szabadság rabszolgája”-ként aposztrofálta.

Rémséges tetteit csak nagyon kevesen merték bírálni, ezért aztán jobb híján előnytelen fizimiskáját kezdték ki, alacsony termetén és furcsa, tompa hangján sokan gúnyolódtak, a korszak “pletykafészke”, a híres Madame de Stael szerint az arca meg egyenesen zöld volt. Ez persze nem igaz, az viszont tény, hogy sorsát ő sem kerülhette el; amikor megdöntötték a jakobinus diktatúrát, ő is a vérpadon végezte. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.