80 éves MICHAEL PALIN

2023. május 5-én 80 éves MICHAEL PALIN brit színész, komikus

A világhírű Monty Python produkciót ma már valóságos kultusz övezi, hazánkban is népes rajongótábora alakult ki, köszönhetően nem utolsósorban az angol humor hazai apostolának, Galla Miklósnak.

A zseniális csapat egyik szerzője, esze és motorja volt mai ünnepeltünk, aki alapos előtanulmányok után, szinte tudományos felkészültséggel látott neki, hogy átformálja a brit szórakoztatást. Oxfordban tanult történelmet, és ott szeretett bele a színművészetbe is, tehetségének bizonyítására pedig talán elég annyi, hogy huszonegy évesen már a West End színpadain játszott. Társaival egyetemben a Monty Python Repülő Cirkusza tette világszerte ismertté, a sorozat 1969 és 1974 között ment az angol állami televízióban, és tényleg megújította a szórakoztatóipart, hatását a Beatles könnyűzenére gyakorolt befolyásával szokták egy napon emlegetni. A sorozat nyomán készült Gyalog galopp című film máig népszerű, sőt, színpadra is átdolgozták, több magyar teátrum is bemutatta. Máig legnsikeresebb filmjük azonban a Brian élete, amelyet évente ismétel több hazai tévécsatorna is. A legendás sorozat végeztével Palin a szakmában maradt, színészként tucatnyi filmben szerepelt, a leghíresebb közülük A hal neve: Wanda és a Brazil.

Az utóbbi években a nálunk is közkedvelt ismeretterjesztő csatornákon láthattuk, amint a saját forgatókönyve alapján készült úti filmekben körbeutazza a világot. Jellegzetes humora még úti filmjein is átsüt, nem csoda, hogy a 80 nap alatt a Föld körül című sorozatát a világ minden táján bemutatták. Magánemberként is imád utazni, gyakran vitte magával a feleségét, akivel 57 évig voltak házasok, s szeretett felesége a múlt héten hunyt el. Úgyhogy a lovaggá ütött Sir Michael a mai szülinapján biztosan nem ünnepel. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.