70 éves HEGEDÜS D. GÉZA

2023. május 7-én 70 éves HEGEDÜS D. GÉZA színész és rendező

Vidéki gyerek, Ibrányból került a pályára, és azt kell mondani, hogy szokatlanul könnyen. Tehetségét ugyanis korán felismerték, de az igazsághoz tartozik, hogy szerencséje is volt. Először az iskolaorvost nyűgözte le, aki hogy alaposan felkészülhessen a színiakadémiai felvételijére, felvette betegnek. Később pedig azzal volt mázlija, hogy Horvai István osztályába járt, majd Várkonyi Zoltán szeme elé került, ők ugyanis nagyon értettek a szakmához. Ünnepeltünk harmadéves volt a főiskolán, amikor Várkonyi, a legendás színidirektor-rendező meghívta az általa irányított Vígszínházba, ahol aztán bedobta a mélyvízbe. Ekkor illesztette a nevébe a D. betűt, mert abban az időben még élt – és tanított a Színiakadémián is – a hírneves polihisztor, Hegedűs Géza bácsi, aki a tévénézőknek is jó ismerőse lehet, annak idején pipafüstben mesélt érdekes dolgokat a kultúráról.

De visszatérve mai szülinaposunkhoz, olyan remekül beilleszkedett a társulatba, hogy ott ragadt, és azóta is a színház tagja. Vagyis fél évszázada, először 1973-ban lépett színpadra a Popfesztiválban. De évek óta már nem csak játszik, rendez is, ma is több darab fut az ő elképzelései szerint, például A dzsungel könyve. Persze filmezik is, ő volt a Liszt Ferencről magyar-német-francia-olasz-angol koprodukcióban készült tévésorozat címszereplője, de híres mozija a Legato, A zsarnok szíve és utóbb a Taxidermia, valamint a Nők iskolája. Ez utóbbi kivált neki való feladat volt, hiszen bőven el van látva velük, a felesége mellett van két lánya is. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.