190 éve született JOHANNES BRAHMS

2023. május 7-én 190 éve született JOHANNES BRAHMS német zeneszerző

Aki csak a zeneszerzői munkásságát ismeri, művei alapján konzervatív embernek gondolhatná, és nem is tévedne nagyot. Szeretett például lúdtollal írni, s időskori képei is szakállas, joviális úriembert mutatnak. A magánéletben azonban egyáltalán nem volt az erkölcs felkent bajnoka, a nőkhöz pedig egészen sajátos viszony fűzte, egy pszichoanalitikus még tanulmányt is írt a témáról.

Megrögzött agglegény volt, élete nagy szerelme pedig atyai barátjának, Robert Schumannak a felesége, Clara. Akihez azonban egy újjal sem nyúlt, még akkor sem, amikor szerelme özvegyen maradt, úgy gondolta ugyanis, hogy a tiszta erkölcsű nőket nem szabad testi egyesüléssel beszennyezni, ezért ilyen irányú vágyait olcsó utcalányokkal elégítette ki. Furcsa felfogásának azóta sokan próbálták magyarázatát adni, néhányan görög sorstragédiába illő viszonyt sejtettek az anyjával, mások pedig azt elemezgették, milyen hatással volt későbbi életére, hogy nehezen serdült, húszévesen még cérnavékony hangon cincogott, a szakálla pedig csak negyvenötéves korában nőtt ki. Alig várta, így természetesen hagyta megnőni, sohasem borotválkozott.

A bozontos ábrázat, a morc külső mögött különben jószívű ember rejtezett, mindenkin segített, ha tudott. Igaz, titokban, mert mindig ügyelt arra, hogy gonosznak higgyék; egy-egy társasági esemény után rendszeresen így búcsúzott: “Ha volna valaki a jelenlévők között, akit elfelejtettem megsérteni, nagyon kérem, bocsásson meg!” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok and tagged . Bookmark the permalink.