245 éve hunyt el JEAN-JACQUES ROUSSEAU

2023. július 2-án 245 éve hunyt el JEAN-JACQUES ROUSSEAU francia író és filozófus

Neve hallatán mindenkinek a Vissza a természetbe! jelszó jut eszébe, pedig nem ő találta ki, sőt évekig tiltakozott az ellen, hogy neki tulajdonítsák, hiába. Tulajdonképpen véletlenül lett a hozzá kapcsolt mozgalom jelképe, egyszer ugyanis meghirdettek egy pályázatot a tudományok és művészetek hatásáról, amelyre – hogy elüssön minden többi pályázótól, akik természetesen jótékonyságukat fejtegették – szinte mókából olyan írást adott be, amelyben káros voltuk mellett érvelt. Meg sem gondolta, hogy óriási sikert arat vele, s kezdetben nem is bánta, hogy komolyan vették tréfáját, mert általában kudarc övezte minden cselekedetét. Kidolgozott például egy számokra alapozott kottaírási módszert, amellyel éppúgy megbukott, mint zenés darabjával, amelyet ő maga is alig tudott végigülni.

De a nagynéha jött sikernek sem tudott örülni, amikor egy művének megtekintése után a király kitüntetésre a palotába hívta, félt elmenni, nehogy izgalmában bepi…jen. Vizelési zavarai mellett sokat kínlódott a nőkkel is, végül elvett egy imbecillis szolgálólányt, az egyetlen nőt, akivel szemben még őt sem gyötörte kisebbrendűségi érzés.

Rousseau-t tekintjük a modern pedagógia egyik legnagyobb alakjának, mi sem természetesebb hát, hogy ő maga meg sem próbálkozott vele; újszülött gyermekeit lelketlenül azonnal lelencbe adta. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lion Feuchtwanger Rousseau-ról szóló, Balgák bölcsessége című életrajzi regényét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.