445 éve született II. FERDINÁND német-római császár

2023. július 9-én 445 éve született II. FERDINÁND német-római császár, magyar és cseh király

Szigorú katolikus nevelést kapott, és ez meghatározta egész életét, híres mondása volt, hogy “inkább legyen sivataggá a birodalmam, semmint eretnekké”. Uralomra jutván aztán oly nagy lelkesedéssel irtotta a protestánsokat, hogy még a pápa is megsokallta a vérontást, de Ferdinánd megüzente a Szentatyának: “Lelkiismeretemmel nem fér meg, hogy birodalmamban akár csupán egyetlenegy eretnek is éljen”. Ezek után a világ legtermészetesebb hangján kérdezte: “Én nem értem, miért gyűlölnek engem a protestánsok? Hiszen láthatják, hogy én csakis a lelkük üdvösségén munkálkodom”.

Miután a fehérhegyi csatában csapatai szétverték a cseh felkelőket, szabad folyást engedett gyilkos kedvének. A lázadás 48 vezető emberét végezték ki. Ferdinánd külön parancsára az áldozatoknak előbb a nyelvét tépték ki, majd levágták a jobb kezüket, azután széthasították a fejüket, végül felnégyelték őket. A gyilkolás reggel 4-től délután 2-ig tartott, s a kivégzettek között volt a magyar orvostudomány kiválósága, Jeszenszky János, a prágai egyetem rektora is.

A könyörtelen Habsburg különben kis köpcös, kövér ember volt, a csatatereken nemigen bizonyította vitézségét. Egyetlen “csatában” vett részt személyesen, a török ellen indult, de porfelhőt látott az úton, és azt hívén, hogy egy szpáhi-csapat támadt rá, elmenekült a színhelyről. Egyébként egy disznókonda verte fel a port, amint később az utóvédek jelentették. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.