90 éve született CSALA ZSUZSA

2023. július 9-én 90 éve született CSALA ZSUZSA színésznő

A főiskolán még őt is drámai színésznőnek képezték, Júliát és Gertrudist játszott, de már akkor is jobban szeretett komédiázni. Titokban parodizálta tanárait, ám egyikük meglátta, amikor őt “alakította”, és – nem értvén a tréfát – kipenderítette a főiskoláról. Talán el is kallódott volna, ha Kazimir Károly el nem küldi a Faluszínházhoz, ahová nem feltétlenül kellett diploma, elegendő volt a tehetség is. Innen Egerbe vezetett az útja, ahol minden szerepkörben kipróbálhatta magát, játszott drámában és vígjátékban, prózai és zenés darabban. S ez bizonyára így is maradt volna, ha a Vidám Színpad igazgatója le nem szerződteti, s komikát nem csinál belőle.

Nem volt nehéz, pedig akkor még nem is hozta “versenysúlyát”, amely később annyi humoros jelenet, tréfa, magánszám elmaradhatatlan kelléke lett. Országos népszerűséget azonban nem valamelyik remek színpadi szerepével, hanem mint Röltex Rózsi szerzett – talán néhányan még emlékeznek rá. A fiatalabbak is jól ismerhetik persze, hiszen az utóbbi évtizedekben a Vidám Színpadon kevés olyan sikerdarab futott, amelyben ne szerepelt volna, játszott például a Család ellen nincs orvosság és az Apa csak egy van című vígjátékban. Külön kiemelést érdemel a Leszállás Párizsban című darab, mert szerepét két felújítás után is megtartotta. Először 1966-ban mutatták be, s akkor Kabos László volt a partnere, az 1986-os felújítás után pedig Gálvölgyi János és Bodrogi Gyula felváltva. Aztán a darabot a kilencvenes évek közepén megint műsorra tűzték, akkor a férfi főszereplő Harsányi Gábor lett, ám ő megintcsak maradt. Rendszeresen lehetett látni a képernyőn is, állandó közreműködője volt a különböző kabaréműsoroknak, s kollégáival előadott önálló műsoraival bejárta az egész országot, nagy siker volt például barátnőjével, Lorán Lenkével a Dundi buli.

Egyszóval sokat vállalt, talán túl sokat is, mint egyszer elmondta, gyereket is az állandó túlterheltsége miatt nem szült. Őszintén bevallotta azt is, hogy volt időszak, amikor bizony nem vetette meg az italt – de szigorúan csak munka után -, idősödve azonban már csak dohányzott, ha bagózását annak lehet nevezni, hiszen a füstöt nem tüdőzte le. Gyűjtötte viszont az öngyújtókat, és hát ugye mit csinált volna a több százas készlettel…?

A vérbeli komika különben az életben is jókedélyű ember volt, bár egyáltalán nem komolytalan, Lorán Lenke például Szókratésznak hívta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.