50 éve hunyt el SOMOGYI ERZSI

2023. július 10-én 50 éve hunyt el SOMOGYI ERZSI színésznő

Óriási bukással kezdte a pályát, pedig az alkotók mindent megtettek, hogy Móricz Búzakalásza siker legyen, Bárdos Artúr mozgósította az egész színházi világot, hogy megfelelő kislányt találjanak a női főszerepre. Végül – amint írták – “a színpadra penderült egy kis elsőéves színiakadémiai növendék: Somogyi Erzsi. Meglepő volt, nemcsak a bája, zamata, hanem a született színészi készsége is.”

A gondos szereplőválogatás ellenére a darab megbukott, Somogyi Erzsi azonban olyan csodálatosan játszott benne, hogy a Nemzeti Színház azonnal szerződést ajánlott neki, és rábízta Bajor Gizi egyik szerepét. Ennél nagyobb megtiszteltetés nemigen érhetett akkoriban kezdő színésznőt. A Nemzeti sztárjai hamar megszerették a cserfes kis fruskát, dehogy gondolták akkor, hogy egyszer felnő melléjük, s eljön az idő, amikor Somogyi Erzsi fillérre ugyanannyi gázsit kap majd, mint a nemzet elsőszámú színésznője, Bajor Gizi, aki egyébként halálosan meg is sértődik majd ezen.

De Somogyi Erzsire kevesen tudtak haragudni, kedves, megnyerő, jószívű ember volt, mindenki csak Bogyónak becézte. Emberi nagyságát is sokszor bebizonyította, a német megszállás idején például a saját lakásán bújtatta az üldözött művészeket, köztük Major Tamást. Major később azzal hálálta meg életének megmentését, hogy javasolta: Somogyi elvtársnőt zárják ki a pártból, mert emberi és művészi magatartása kifogás alá esik. Ezzel egycsapásra kettétört Bogyó karrierje, el kellett hagynia a Nemzeti társulatát is, s bár később még néha megengedték neki, hogy kivételes tehetségét bizonyítsa, az őt megillető helyre sosem került vissza. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.