105 éve született INGMAR BERGMAN

2023. július 14-én 105 éve született INGMAR BERGMAN svéd filmrendező

Gyermekkorától tudatosan készült a pályára, mire felnőtt már olyan elméleti tudást szerzett a témában, hogy sok tudós elmének is becsületére vált volna. De nem is kallódott el, felkészültségét és tehetségét már fiatalon méltányolták, bár egy kis csellel hívta fel magára a figyelmet. A Svéd Filmintézetben forgatókönyvek javítgatása volt a feladata, de ő egy szép napon a saját művét adta vissza a főnökének, aki elámult. A csalás persze kiderült, de az ifjú Bergmant felfedezték, huszonévesen már a svéd főváros Drámai Színházában dolgozott, s 26 éves volt, amikor kinevezték a Helsinborgi Városi Színház igazgatójává.

Színpadi munkáit természetesen főként honfitársai ismerik, de vendégjátékaival sokfelé eljutott. Így általános az a nézet, hogy ő volt a XX. század egyik legjelentősebb színházi rendezője. Ahhoz még kevesebb kétség fér, hogy minden idők legnagyobb filmrendezőinek egyike, olyan remekművekkel ajándékozta meg a világot, mint a Suttogások és sikolyok, a Rítus, A hetedik pecsét, a Jelenetek egy házasságból vagy a Kígyótojás.

Aztán háromszor is elkészítette legutolsó filmjét, mígnem 1986-ban végleg visszavonult. De csak a filmkészítéssel hagyott fel, a művészi alkotómunkával persze nem, csak a forgatások zajos zűrzavarát cserélte fel a békés irodalmi alkotásra. És ebben is a legjobb lett, őt tartják az egyik legnagyobb kortárs svéd írónak. Különösen “ál-életrajzi” művei népszerűek, ezekben a szereplők valóságos személyek, a történet viszont kitalált. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Laterna magica című önéletrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.