35 éve hunyt el NEMÉNYI LILI

2023. július 14-én 35 éve hunyt el NEMÉNYI LILI színésznő, énekesnő

“Tizenöt esztendős sem voltam, amikor megszöktem otthonról – emlékezett később -, a kolozsvári családi hónapos szobából, mert, miután nem volt pénz a továbbtanuláshoz, azt akarta a család, hogy színésznő legyek. Én azonban tanulni akartam. De a család visszahozott és nem volt apelláta: színésznő lettem.” Így lett tehát Thália “lekent” papnője Neményi Lili, akinek már a dédanyja is megszökött otthonról, igaz, ő éppen ellenkezőleg azért, hogy vándorszínésznő legyen. És milyen szerencse, hogy ilyen szigorú volt család, Neményi Lili nélkül ugyanis szegényebb lenne a magyar opera- és operettjátszás története.

Pedig pusztán alkata révén nemigen lehetett volna sztár, saját bevallása szerint “nyeszlett” volt, egy világosító egyszer meg is vallotta neki: “mikor fentről látom, hogy egy pici láb bejön a színpadra, már tudom, hogy ma este a művésznő énekli Paminát.” De nem csak Paminát énekelte csodálatosan, hanem Cso-cso-szánt, Liut és Mimit is, neve a színlapon telt házakat vonzott, mert amint egy kritikus írta: “Neményi Lili énekszámai külön is megvetik az alapját az operett teljes sikerének”.

Nem csoda, hogy rendkívül foglalkoztatott művész volt, a kolozsvári színházban például minden este játszott, első házasságát is úgy kötötte Indig Ottóval, hogy A madarász című Zeller-darab próbájáról a szerelmes vőlegény csellel kihívatta, és a híres író, Hunyady Sándor tanúskodása mellett gyorsan elvette. Még antikvárátöltözni sem volt ideje, később egész Erdély azon derült, hogy a meglepődött művésznő hejde kis tiroli vadászjelmezben mondta ki a boldogító igent. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Kerényi Mária életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.