135 éve született FÜST MILÁN

2023. július 17-én 135 éve született FÜST MILÁN író, költő és esztéta

Ő a magyar szabadvers egyik megteremtője, leghíresebb drámája pedig a IV. Henrik király. Kiváló Shakespeare-kutató volt, nagyszerű tanulmányt írt róla, és lefordította a Lear királyt. Értékesek kritikái és memoárjai, amelyeket Emlékezések és tanulmányok címmel 1956-ban adott ki.

Finoman szólva: nem volt könnyű ember; zárkózott, gőgös, sértődékeny, mogorva, ráadásul hipochonder, s emiatt keserű és boldogtalan. Munkamódszerét ismerve, az irodalomban sem találhatott sok örömöt, kínkeservesen szülte minden sorát, évekig, olykor évtizedekig kínlódott műveivel, bizonyára több kéziratlapját égette el, mint amennyi ránk maradt, verseiből például alig száz. Így viszont csak remekmű került ki a keze alól, ha ő meg volt elégedve írásával, biztosak lehetünk benne, hogy az tökéletes is.

Egyébként nem is akart irodalmár lenni – a költőket “holdkóros szépségnagykereskedők”-nek tartotta -, orvosnak készült. Idős korában aztán íróként némiképp megvalósította ifjúkori álmát, amikor megírta Szexuál-lélektani elmélkedések című könyvét, amely szintén remekül sikerült – oly annyira, hogy csak elkészülte után húsz évvel jelenhetett meg először, gyengébb idegzetűeknek ma sem ajánlható jó szívvel. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Füst Milán drámáit, valamint Emlékezések és tanulmányok című kötetét, és híres-hírhedt Szexuál-lélektani elmélkedések című könyvét kínálja, valamennyit antikvár példányban. 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.