205 éve hunyt el DUGONICS ANDRÁS

2023. július 25-én 205 éve hunyt el DUGONICS ANDRÁS író

Egy dalmát származású kereskedőcsalád sarja volt, Szegeden született, és imádta a várost. Neki köszönhető a “Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza” formában rögzült mondás, ő mondogatta ugyanis tanítványainak, hogy “Mindaddig nem lösztök igazi magyar embörök, amíg Szögedön a Tiszából legalább egy pohár vizet mög nem isztok”.

Jellegzetes szögedi tájszólásban beszélt, sőt, élete fő művében, az Etelka című regényben is szögediesen beszéltette a honfoglaló magyarokat. Közismert, hogy az Etelka az első magyar regény, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy Etelka név korábban nem létezett, Dugonics találta ki. Egyébként is számos újítás fűződik a nevéhez a magyar nyelvben, híres matematikai könyvében például számos latin kifejezésnek talált ki magyar megfelelőt, s a diákok manapság azért nem kert, hanem kört, és azért nem derékszeget, hanem derékszöget tanulnak, mert a szavakat megalkotó Dugonics még a matematikai szakkifejezések terén is ragaszkodott a szívének oly kedves szögedi kiejtéshez.

Kiváló tanár volt, diákjai egyenesen rajongtak érte, de kortársai is szerették és tisztelték. Nemcsak kiváló elme volt ugyanis, hanem bátor és egyenes ember, aki a legnehezebb időkben is kiállt meggyőződése mellett. Még II. József németesítő törekvéseinek is ellenszegült, s óráit sokszor tartotta latin helyett magyarul. A fent említett matematikai könyvét is azért írta, hogy bebizonyítsa; a magyar nyelv alkalmas arra, hogy a tudomány eredményeit kifejezhessük általa. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.