170 éve született SCHRATT KATALIN

2023. szeptember 11-én 170 éve született SCHRATT KATALIN osztrák színésznő, Ferenc József császár barátnője

Szép, szellemes és szórakoztató színésznő volt Bécsben, ám aligha őrzi meg nevét az emlékezet, ha jó sorsa nem sodorja a nagyhatalmú Habsburg uralkodó, Ferenc József mellé. Bármily furcsa is, kapcsolatukat a császár feleségének, a még ötvenévesen is vonzó és népszerű Sissinek köszönhette, aki akkoriban már meglehetősen elhidegült a férjétől. Nem is igen tartózkodott Bécsben, a saját útját járta, így azt találta ki, ő maga szerez férjének megfelelő társaságot. Személyesen is összeismertette hát azzal a vonzó színésznővel, akire a császár már korábban is felfigyelt a Burgtheater előadásain.

Ferenc József a csodálatát rögvest egy smaragd-gyűrűvel fejezte ki, s ezzel kezdetét vette hosszú és bensőséges kapcsolatuk. Amit akkoriban persze pusztán plátói barátságnak mondtak, ám éljünk a gyanúperrel, hogy viszonyuk sokkal meghittebb volt. A látszatra azonban adni kellett, Katalin ugyanis férjes asszony volt, gyerekkel, és sosem vált el, haláláig Kiss Miklósné maradt – a férje egy bohém magyar ember volt. Hogy őszintén szerette-e a nála jóval idősebb császárt, azt nem tudhatni, de Ferenc József rajongott érte, sőt még hallgatott is rá. Befolyását jól jelzi egy udvari kamarás mondása, amellyel Katalin szerepkörét később frappánsan összefoglalta; “Ő volt az ablak, amelyen át a császár a világba tekintett.”

A császár vett neki egy villát Schönbrunnban, ahol teljesen nyíltan látogatta kedvesét, találkozásaikról levélben még be is számolt a feleségének – amíg élt szegény -, viszonyukat ugyanis leginkább maga Sissi támogatta. Schratt Katalin nem csak szép volt, de okos is, és tudott számolni; negyedszázaddal élte túl Ferenc Józsefet, gondtalanul abból a vagyonból, amelyhez gavallér hódolója juttatta. (Kalendárium Press)2023

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.