125 éve hunyt el THEODOR FONTANE

2023. szeptember 20-án 125 éve hunyt el THEODOR FONTANE német író

A kritikai realizmus legnagyobb német irodalmára volt, pedig csak majdnem hatvanéves korában jelent meg első regénye. Ennek ellenére ifjonti hévvel támadta a visszahúzó tradíciókat, “megtámadhatatlan igazságok egyáltalán nem léteznek, s ha vannak is, akkor unalmasak” – írta egy helyütt, s ennek szellemében alkotta műveit. Messze leghíresebb regénye az Effi Briest, amely egy tragikus házasság története. A könyvet többen is feldolgozták filmen, például Wolfgang Luderer Angelica Domröse főszereplésével. A leghíresebb adaptáció azonban Rainer Werner Fassbinderé, aki Hanna Schygullára bízta a főszerepet, s a film óriási sikert aratott.

Utolsó, Tóparti kastély című könyve amolyan kedves búcsúzás. 78 évesen írta, de bölcs derűvel még ebben is előretekintett, amint meg is jegyezte benne: “Szeressünk minden régit, amennyiben erre méltó, de élnünk tulajdonképpen az újért kell”. (Kalendárium Press)

A cikkben említett két híres regénye, az Effi Briest és a Tóparti kastély is antikvár példányban rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.