50 éve hunyt el JIM CROCE

2023. szeptember 20-án 50 éve hunyt el JIM CROCE amerikai rockzenész, énekes, dalszerző

A hetvenes évek egyik legnépszerűbb előadója volt, bár mára már egy kicsit elfelejtették. Croce az egyetemen kezdett zenével foglalkozni, de a siker sokáig elkerülte. Egyik bandájával bejárta Afrikát és a Közel-Keletet is, majd elhatározta, hogy megkomolyodik. Leszolgálva katonaidejét rengeteg dologgal megpróbálkozott, volt kisegítő tanár, telefonszerelő, kamionsofőr és pincér. Közben lerobbant kis csehókban játszott, gitárját élete végéig mindenkinél gyorsabban tudta előrántani.

1972-ben aztán megjelent első lemeze, a You Don’t Mess Around With Jim, amely elképesztő siker lett, ezt követte a Bad, Bad Leroy Brown, amely 11 hétig vezette az amerikai listát, később Frank Sinatra is elénekelte. De nem szállt a fejébe a dicsőség, tiszteletdíjából vett egy teherautót, és végre saját lábára állhatott: követ szállított a bányákból. Nem sokáig fürödhetett azonban a felé áradó szeretetben és pénzben: 1973. szeptember 20-án egy fellépésre igyekezve az őket szállító kisrepülőgép egy hegynek ütközött és felrobbant, a fedélzeten mindenki meghalt.

Ahogy az már lenni szokott, halála után lemezei még kelendőbbek lettek, a baleset előtt néhány nappal befejezett albuma az év végére aranylemez lett, a róla kimásolt Time In A Bottle listavezető, Croce pedig posztumusz elnyerte a legjobb férfi énekes díját. Pedig dalszerzőként talán még maradandóbbat alkotott, összesen harminc évet élt, és közel ötszáz általa komponált dal maradt utána. (Kalendárium Press)

 

 

 

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.