75 éves CHRIS DE BURGH

2023. október 15-én 75 éves CHRIS DE BURGH ír énekes

Christopher Davidson néven született, meglepő módon elég távol hazájától, Buenos Airesben. Magyarázat erre, hogy szülei akkoriban éppen hivatalos diplomáciai kiküldetésen tartózkodtak a Föld túlsó végén. A kis Chris dublini középiskolás évei alatt kezdett dalokat írni, különböző bulikba is járt, ahol egyszer összeakadt egy Doug Flet nevű zenésszel. Ő vitte magával Londonba az énekesnek, gitárosnak és zeneszerzőnek is tehetséges fiút, aki tanulmányainak befejezte után teljesen a muzsikának szentelte magát.

Első lépésként szokványos családneve helyett anyja ősi ír nevét vette fel, majd 1972-ben leszerződött az A&M lemezcéghez. Először csak a Supertramp együttes előtt melegítette be a közönséget, nem sokkal később aztán megjelent első lemeze is. A Far Beyond These Castle Walls címet viselő korong még inkább a Moody Blues hatásait tükrözte, le is húzta rendesen a kritika. A kimásolt Flying című kislemez azonban listavezető lett Brazíliában, így Chris másodszor is próbálkozhatott. A Spanish Train And Other Stories szintén bukta volt, de a dj-k felfigyeltek a fura A Spaceman Came Travelling című dalra, amely a karácsonyi lemezvásár nagy kedvence lett. De Burgh ezután még sokáig nem tudott betörni az angol és amerikai piacra, de nevét egyre jobban ismerték és szerették Kanadában, Európában és Dél-Amerikában – ötödik albuma, az Eastern Wind például Norvégiában megelőzte a Beatlest is.

Hazájában csak 1982-ben lett próféta, amikor a The Getaway című korongjáról listára került a Don’t Pay The Ferryman című nóta. 1984-ben a Man On The Line című albuma is jól sikerült, de igazi sztárrá csak az egy évvel későbbi válogatáslemeze tette. Tizenegy szorgos, turnézással töltött év és kéttucatnyi kislemez után végre 1986-ban egy Number One is összejött, ez volt az ellenállhatatlanul romantikus, mellesleg feleségének ajánlott Lady In Red. De Burgh újabb fülbemászó popdala a Missing You volt 1988-ban, amely csak kicsivel csúszott le az első helyről, az Into The Light című albuma pedig az év legjobban fogyó kiadványai közé tartozott. Eddigi legnagyobb sikere (már az eladott lemezek számát tekintve) a Flying Colours, ez vezette az LP-listát 1988-ban. Pályafutását 1990-ben a High On Emotion című koncertlemezen összegezte.

Az érző szívű énekes 1991-ben The Simple Truth című dalának teljes bevételét a kurd menekülteknek adományozta, a róla kialakult képen viszont sokat rontott, amikor 1995-ben kiderült, hogy gyermekeinek bébiszitterével szűrte össze a levet, s nem sokkal később azt is fontosnak tartotta közölni, hogy a Lady In Red nem a feleségéről szól. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.