85 éve született FELA ANIKULAPO KUTI

2023. október 15-én 85 éve született FELA ANIKULAPO KUTI nigériai énekes

A nálunk nemigen ismert Fela Anikulapo Kuti hazája, Nigéria legnépszerűbb személyisége volt, de egyben az afrikai zene, az afro-beat szupersztárja is. Nem csak énekelt, de komponált, játszott trombitán, szaxofonon és billentyűs hangszereken, vezette együttesét – és emellett nyakig ült a politikában. Ez utóbbi tevékenységét nemigen díjazták hazájában, ahol akkoriban a földrész egyik legkeményebb diktatúrája vaskézzel fojtott el minden megmozdulást, így őt is többször tettleg bántalmazták, ült börtönben és puszta életét is csak népszerűségének köszönhette.

Stílusát ő maga a highlife-jazz címszóval illette, nagylétszámú együttesében számtalan énekes és táncos mellett szaxofonosok, trombitások, ütősök, dobosok és gitárosok szolgáltatták a talpalávalót; zenéjében keveredett az afrikai ritmus, a dzsesszes fúvós-hangzás és a politikus szöveg. Amerikát üzletileg sosem sikerült meghódítania, részben mert a rögtönzések miatt egy-egy szám akár egy lemezoldalt is kitett, részben mert a számok koncertről koncertre változtak, az amcsi közönség pedig könnyen azonosítható “slágereket” akar hallgatni.

Fela a politikába is beleártotta magát, az afrikai egység szószólójaként egy időben saját pártja is volt, amely kiállt a szegények és az elesettek jogaiért. Ez okból később öt évet töltött börtönben, és vagyonát is elkobozták. 58 éves korában halt meg 1997-ben, halálát AIDS okozta, amin senki nem csodálkozott: közismert volt ugyanis hatalmas szexuális étvágya, amelyet birtokára visszavonulva táncosnőivel csillapított.

Temetésén egymillió ember vett részt, s maga a szertartás inkább vidám vásári mulatságra hasonlított. A zenész sárga ingbe és csicsás nadrágba öltöztetett holttestét például tánclépésben vitték a temetőbe, sírja fölött pedig egyik számát játszották szaxofonon.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, világzene-world music. Bookmark the permalink.