20 éve hunyt el PAPP LÁSZLÓ

2023. október 16-án 20 éve hunyt el PAPP LÁSZLÓ ökölvívó

A legendás focista, Puskás Ferenc mellett a magyar sport világszerte is leghíresebb képviselője volt, a középsúlyú ökölvívás máig egyik legeredményesebb reprezentánsa, fénykorában az ő nevétől volt hangos a világsajtó.

Pedig nagyon lent kezdte, szegény család sarja volt, nehéz körülmények között élt, de a hírhedt Tripoliszban nevelkedve legalább megtanulta magát megvédeni. Műszerész szakmunkás lett belőle, időközben sportolt, de kezdetben nem a boksz, hanem a foci érdekelte, játszott is a BVSC másodosztályú csapatában. Aztán mégiscsak beszállt a ringbe, s jól tette, mert zseniális bokszoló lett belőle. Két országos bajnoki címmel a tarsolyában utazott ki az 1948-as londoni olimpiára, s a középsúlyú versenyt rögtön meg is nyerte. Ettől fogva a nagyváltósúly királya volt, mindent megnyert, amit lehetett – összesen három olimpiát, két Európa-bajnokságot és a profi EB-t -, illetve amit engedtek neki. A profi világbajnoki címért ugyanis nem mérkőzhetett, sőt, politikai okokból még hivatásos meccseit sem engedték közvetíteni. Visszavonulása után edző lett, s hosszú évekig volt a válogatott szövetségi kapitánya.

Élete utolsó éveiben sajnos már csak árnyéka volt önmagának, a súlyos betegség nem engedte a nyilvánosság elé, így be kell érnünk a róla szóló könyvekkel, portréfilmekkel, sőt két filmben – Nehéz kesztyűk és a Pofonok völgye címűben – ő maga is szerepelt. 2003-ban hunyt el, de hírneve, tekintélye ma is töretlen, ő volt a példaképe a közelmúlt nagy bajnokának, Kokónak, és nagy tisztelője volt a világhírű francia színész, Jean-Paul Belmondo. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.