80 éves CATHERINE DENEUVE

2023. október 22-én 80 éves CATHERINE DENEUVE francia színésznő

Szülei ismert színészek voltak, ő 14 évesen állt először a kamera elé, nővérével többször játszott egészen kicsi filmszerepeket. Roger Vadim fedezte fel 17 éves korában. Catherine igazából nem is akart színésznő lenni, mivel azonban őrülten szerelmes volt a rendezőbe, részese akart lenni az életének minden tekintetben. Vadim két filmjében szerepelt, s Deneuve ekkor vette fel anyja nevét is, hiszen eredetileg Dorleac-nak hívták. Nővére azonban sokkal tehetségesebb színésznő volt, ám ő egy autóbalesetben elhunyt. Catherine nemcsak szerette, de őszintén csodálta is: “Azóta nem tudok igazán szívből nevetni” – mondta.

Több mint hatvan filmben játszott, köztük sok művészileg is kiváló alkotásban. Leghíresebb filmje a Cherbourgi esernyők, A nap szépe, A rochefort-i kisasszonyok, Az utolsó metró és az Indokína. Ez utóbbi filmjéért kapta meg a legtekintélyesebb európai filmes kitüntetést, a César-díjat, s ezen alakításáért jelölték az Oscar-díjra is.

Izgalmas magánélete is filmre kívánkozna, első híres kapcsolata ugyebár Roger Vadim volt, aki jórészt miatta vált el Brigitte Bardot-tól. Deneuve gyereket – fiút – is szült neki. Azután a szintén rendező Francois Truffaut-val élt együtt, majd Marcello Mastroianni-val, aki Chiara nevű lányának lett az apja. Élettársa volt Serge Gainsbourgh zeneszerzőnek és Johnny Hallyday énekesnek, felesége pedig David Bailey fotóművésznek. Egyik legutóbbi nagy szerelme a Liberation főszerkesztője, Serge Gully volt, aki egy 26 éves fotómodell miatt hagyta el.

A franciák nagyon kedvelik, talán mert bevallottan szereti az italt, és bevallottan nem szereti Brigitte Bardot-t. (Kalendárium Press)

Születésnapjára a Kalendárium Press Roger Vadim Szerelmeim: Bardot, Deneuve, Fonda című könyvét ajánlja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged , . Bookmark the permalink.