540 éve született LUTHER MÁRTON

2023. november 10-én 540 éve született LUTHER MÁRTON német egyházreformátor

A híres wittenbergi egyetem professzora volt, s egyszer kötelessége Rómába szólította, ahol vérforraló dolgokat tapasztalt. A katolikus világ fővárosában éppen akkortájt folytak a Szent Péter-székesegyház nagyszabású átépítési munkálatai. Az építés persze mérhetetlen pénzeket emésztett fel, ráadásul a pápa, X. Leó kedvelt foglalatossága a háborúskodás volt, amihez már akkoriban is három dolog kellett, pénz, pénz és pénz. Szent Péter székének örököse a kínzó anyagi gondok orvoslására eredeti ötlettel állt elő, úgynevezett búcsúcédulákat bocsátott ki, s elhíresztelte; ha valaki ilyet vesz valamelyik halottja érdekében, annak lelke kiszabadul a tisztítótűzből. A papok – amolyan szendvicsemberként – járták a várost, sőt, reklámszlogent is faragtak, emígyen: “Mihelyt a pénz a perselyben csörren / A lélek már az égbe röppen.”

Amikor Luther meglátta ezt a zsibvásárt, rettenetesen felháborodott, s hazatérése után nekilátott a katolikus egyház megreformálását célzó javaslatainak kidolgozásához. Híres tételeit 1517. október 31-én szögezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára, elindítva ezzel azt a mozgalmat, amely a református egyházak megszületéséhez vezetett. Luther különben nem ivott bort, miközben vizet prédikált, maga is szerény ember volt, mint lakótársa Johann Mathesius írta: “Egyéb nagy erényein kívül szép mértékletes és igen szelíd is volt. Amikor János választófejedelem új köpönyeggel ajándékozta meg, azt írta vissza, hogy túl sokat kap tőle; ha már itt mindent megad neki, mi marad a túlvilágon? (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.