95 éve született ENNIO MORRICONE

2023. november 10-én 95 éve született ENNIO MORRICONE olasz zeneszerző

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb filmzeneszerzője eredetileg harsonázni tanult, s elsajátította a zeneszerzést és hangszerelést is, majd komolyzenével kezdte pályáját. Előbb egy kórust vezetett, majd a színházi világban is szerencsét próbált, színdarabokhoz írt kísérőzenét, közben a rádiónál is dolgozott, sőt Velencében a modern zene fesztiválján lépett fel. Igazi művészi kibontakozása a film vonzáskörében indult el.

Elsősorban a kalandfilmek, westernek és krimik keltették fel az érdeklődését. A Jó, a Rossz és a Csúf, a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, a Volt egyszer egy Vadnyugat, A szicíliaiak klánja, a Dekameron, A Mester és Margarita, a Hamlet, a Volt egyszer egy Amerika – csak néhány kiemelés azok közül a filmek közül, amelyekhez a nevét adta. Amelynél évtizedeken át kevés csengett jobban a filmesek között, a rendezők szinte sorban álltak nála, hogy dolgozzon velük, egy jó filmzene ugyanis fél siker. A maga műfajában világsztárnak számító komponista eléggé nem méltányolható módon magyar filmhez is szerzett zenét, Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre című filmjében hallható a mester zenéje.

Egyébként a Volt egyszer egy vadnyugat filmtörténeti különlegesség, először fordult elő ugyanis, hogy előbb készült el a film zenéje, mint maga a film, Sergio Leone tulajdonképpen Morricone remek muzsikájához írta a forgatókönyvet. A filmzene klasszikus zsenije 2020-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A Maestro című könyvet kínálja 30% kedvezménnyel. 

 

 

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.