760 éve hunyt el ALEKSZANDR NYEVSZKIJ

2023. november 14-én 760 éve hunyt el ALEKSZANDR NYEVSZKIJ novgorodi fejedelem, orosz nemzeti hős

1240-ig Alekszandr Jaroszlavicsnak hívták, s azokban az időkben Oroszország és az orosz nép élet-halál harcot vívott a mongolok ellen.  Súlyosbította a helyzetet,  hogy a svédek is az oroszokra támadtak észak felől, s ez azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy Oroszország elveszti a Finn-öbölre nyíló tengerpartját, miáltal megszakadnak a külföldi gazdasági kapcsolatok. A svéd sereg fogadására Alekszandr vállalkozott, és maroknyi   csapatával 1240. július 15-én rajtaütésszerűen megtámadta az ellenséget.

A hősies küzdelem teljes diadalt hozott, a svédek vereséget szenvedtek, az  oroszok közül mindössze húsz ember esett el. A Néva melletti győzelem jutalmául kapta a fejedelem a Nyevszkij nevet, s azóta az oroszok nemzeti hősként tisztelik, emlékére I. Péter cár híres kolostort és rendjelet alapított.

“A jégmezők lovagjának” Szentpétervárott ma tér, utca, híd őrzi nevét és emlékét, a Péter alapította kolostor pedig – ahová a hős földi maradványait tétette – ma is áll, ez a Nyevszkij-proszpekt végén lévő Szentháromság-székesegyház, amely a négy főkolostor – lavra – egyike. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.