115 éve hunyt el CE-HSZI

2023. november 15-én 115 éve hunyt el CE-HSZI kínai császárné

Eredetileg a császár egyszerű háremhölgye volt, ám ő szülte Hszien-feng egyetlen fiát, így már az uralkodó életében nagy befolyásra tett szert. Annak halála után az ő fia, Tung-cse lépett a trónra, így kiskorú fia helyett régensként ő irányította Kínát.

Hamar megszerette az ölébe pottyant hatalmat, fél évszázadon át nem is engedte ki a kezéből, voltaképpen ő kormányozta a hatalmas birodalmat. Nő létére persze nem lehetett törvényes uralkodó – fia halála után ezért egy ötéves kisfiúból csinált császárt -, de ez csak némiképp korlátozta a hatalomgyakorlásban. Mivel a protokoll szerint az államtanács ülésein sem vehetett részt, egy függöny mögül hallgatta a tanácskozást, majd  hátravitték neki az okmányokat, s végül ő döntött mindenben. Alattvalói rettegtek tőle, az volt a híres mondása, hogy “aki nekem egy órai bosszúságot okoz, annak egy életre elveszem a kedvét”, és sokszor bebizonyította, hogy e tekintetben állja a szavát. Még saját fiát sem kímélte, szegény menyét pedig egyszer úgy megverte, hogy félelmében még a császár is elájult.

Jellemző megítélésére, hogy mivel majdnem egyidőben halt meg ő és Kuang-hszü császár, elterjedt, hogy miután tudomást szerzett halálos betegségéről, mérget adatott neki is. Lehet, hogy nem így történt, de reá vallott volna. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.