150 éve született W.C. HANDY

2023. november 16-án 150 éve született W.C. HANDY amerikai dzsessz-zenész, zeneszerző

Ritka alkalom, hogy ilyen régi dzsessz-évfordulóra emlékezhetünk, bizony nem is hagyjuk ki. A szerencsétlen hangzású nevet viselő “W.C”, vagyis William Christopher Handy kornettosról és zeneszerzőről van szó, aki 1873-ban született ezen a napon, vagyis pontosan 145 éve. Halála éve is kerek: pontosan hatvan éve, 1958-ban hunyt el, igaz, nem ezekben a napokban.

Eredetileg kornettos volt a Bessemer Brass Bandben, majd 1896-ban már zenei igazgatót tiszteltek benne. A XX. században viszont már zeneszerző volt, és nem is akármilyen. Otthonos volt dzsesszben és bluesban egyaránt, s olyan alapvető számokkal ajándékozta meg a műfaj kedvelőit, mint a Memphis Blues vagy a St. Louis Blues. Különösen ez utóbbit énekelték nagyon sokan, legyen most elég példának Ella Fitzgerald és Ray Charles verziója. De ugyanúgy a műfaj örökzöldjének számít a Yellow Dog Blues, a Beale Street Blues és a Hesitating Blues is, s az ő nevéhez fűződik a blues műfajának első lejegyzett kottája is.

“A blues atyja” kiadói vállalatát 100 éve, 1918-ban alapította meg, de közben játszott is: például Jerry Roll Mortonnal és Clarence Davis együttesével. 1943-ban azonban súlyos baleset érte az időközben megvakult zenészt: beesett egy metrószerelvény alá, s attól kezdve félig nyomorékként élte hátralévő éveit. (Kalendárium Press)

 

 

This entry was posted in jazz, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.