2065 éve hunyt el MARCUS TULLIUS CICERO

2065 éve, Kr.e. 43. december 7-én hunyt el MARCUS TULLIUS CICERO római szónok

Korának egyik befolyásos politikusa volt, szépen megmászta a hivatali ranglétra minden fokát, s közéleti pályafutása csúcsára akkor ért fel, amikor consul lett. Karrierjét nagyban köszönhette ékesszólásának, a szenátusban elmondott beszédeivel óriási befolyást gyakorolt a történelem menetére, ő leplezte le a Catilina-féle összeesküvést, s mikor a római honatyák színe előtt így kezdte beszédét: “Meddig élsz még vissza, Catilina, béketűrésünkkel?”, a megvádolt Catilina tudta, hogy elveszett. Így is történt, az összeesküvés résztvevőit meggyilkolták.

A triumvirek is nagy figyelemmel kísérték beszédeit, nem volt mindegy, hogy a félelmetes szavú szenátor ki mellé áll, de a dolgok természeténél fogva míg egyes nagyhatalmú államférfiak barátsággal fogadták szavait, másokat az ellenségévé tett. Jellemző tekintélyére, hogy Julius Caesar annak ellenére nem bántotta, hogy korábban sokszor támadta, másik ellenfele, Marcus Antonius azonban már nem volt ilyen elnéző vele, s végül a hadvezér parancsára gyilkolták meg a rosszul szólt szónokot.

De szónoklatai túlélték őt, kétezer év után is tananyagnak számítanak például az éppen Marcus Antonius ellen mondott “filippikái”, valamint az említett Catilina elleni beszédei. Bár politikusi tehetsége meg sem közelítette a szónokit, szegény Catilina például közel sem volt olyan elvetemült gazember, mint ahogy azt Cicero beállította. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged . Bookmark the permalink.