70 éves KIM BASINGER

2023. december 8-án 70 éves KIM BASINGER amerikai színésznő

Ereiben német, svéd, sőt indián vér is folyik, talán emiatt is lett olyan szép, hogy tizenötévesen már georgiai szépségversenyt nyert. Azonnal felfigyeltek rá, de szigorú apja kötelezte az iskola elvégzésére, így csak húszévesen került New Yorkba, ahol manökenként hamar karriert csinált, s fotómodellként is egyike lett a legkeresettebbeknek, pályája csúcsán ezer dollárt kapott egy fényképéért.

Ő azonban színésznő akart lenni, ezért Hollywoodba ment, ahol kezdetben csak kudarc érte. Ekkor jutott eszébe a nagy ötlet; bekopogott a Playboy magazin szerkesztőségébe, s pucér képeit ajánlotta. Nagy bátorságra vallott ez már közel a harminchoz, de a lap szerkesztői láttak fantáziát benne, s nem is csalódtak; meztelen képei nagy feltűnést keltettek. Ekkor figyelt fel rá Irvin Kershner rendező is, aki meghívta az egyik James Bond-produkcióba. A Sohase mondd, hogy soha című film igazi áttörést eredményezett pályafutásában, egymás után kapta az egyre jelentősebb feladatokat, Mickey Rourke mellett például a 9 és fél hét című film női főszerepét, amellyel világhírnevet szerzett.

Pályája azóta töretlen, nagysikerű mozik fűződnek a nevéhez, nálunk is jól ismert közülük a Marslakó a mostohám, a Batman, a Nem látni és megszeretni, a Dermesztő szenvedélyek, valamint a Fogd a nőt és fuss!  Utóbbi filmjei közül a 8 mérföld, az Áldott a gyermek és az Álom Afrikáról érdemel kiemelést, illetve a Szigorúan bizalmas, amelyért megkapta az Oscar-díjat is. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.