230 éve hunyt el MADAME DUBARRY

2023. december 8-án 230 éve hunyt el MADAME DUBARRY, XV. Lajos francia király kedvese

Marie-Jeanne Bécu Vaubernier Egy adóhivatalnok lánya volt, és korán árvaságra jutott. 15 éves koráig egy kolostorban nevelkedett, majd divatárus-lány volt. Ki gondolta volna akkor, hogy ez a szép, fiatal teremtés a francia politika egyik meghatározó személyisége lesz.

De visszatérve az időrendhez, Marie Jeanne a divatáruüzletből egy kétes hírű házba került, ahol megismerkedett Jean Dubarry gróffal. Dubarry-nak nagy tervei voltak a lánnyal, abban a reményben, hogy a király is szemet vet rá, és ezért őt vagyonhoz, hatalomhoz juttatja, bemutatta XV. Lajos királynak. Bevált a számítása, a királynak megtetszett a lány, és rögvest a szeretőjévé tette. Lajos király azonban foglalt volt, ezért, hogy régi kedvesét, Madame Pompadourt félrevezesse, új babáját hozzáadta Dubarry gróf testvéréhez, Guillaume-hoz. Madame Dubarry ezután már mint hűséges feleség feltűnés nélkül az udvarban élhetett.

Madame Pompadour halála után Lajos királynak nem kellett többé titkolnia szerelmét, és Madame Dubarry az udvar áldásával a király hivatalos szeretője lett. Az egykori divatáruslány hatalma csúcspontjára érkezett. A király “csicsergő kismadara” még a politikába is beleszólt, minisztereket menesztett, vagy neveztetett ki, kis túlzással szólva, tulajdonképpen ő irányította az országot a hálószobájából. Ez még nem is lett volna baj, de féktelen pazarlásával kis híján csődbe juttatta az udvart.

XV. Lajos halálával persze az ő szerencsecsillaga is leáldozott, az új király kolostorba záratta, de nem bántotta. Madame Dubarry végzetét a francia forradalom okozta, Robespierre ugyanis kivégeztette. De a neve máig fennmaradt, mert amellett, hogy ő hozta divatba Franciaországban a csokoládé fogyasztását, a gasztronómiába is beírta a nevét; nagyon szerette a karfiolt, ezért hívják máig Dubarry-módra az azzal készült ételeket. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.