10 éve hunyt el FERRARI VIOLETTA

2024. január 23-án 10 éve hunyt el FERRARI VIOLETTA színésznő

Csengő latin neve nem művésznév, az apukája tényleg olasz volt, az első világháború alatt hadifogolyként került hazánkba, így a kis Violetta nem Nápolyban vagy Milánóban, hanem Hódmezővásárhelyen jött világra.

De Budapesten nőtt fel, ahol egyik fiútestvére lett gyerekszínész a legendás Lakner bácsi gyermekszínházában, s tőle kapott kedvet Violetta is. Aki 13 évesen már rendes kőszínházban játszott, és azonnal felvették a Színiakadémiára, a vizsgaelőadás után pedig rögtön a Nemzeti Színház szerződtette. Nem csak tehetségét, szépségét is csodálták, a közönség a színházak és a mozik nézőtérről – olyan, ma is gyakran vetített népszerű filmekben játszott, mint a Dalolva szép az élet, a  Civil a pályán, a Föltámadott a tenger, a Fel a fejjel, a 2×2 néha 5 és a Gázolás -, kollégái pedig egymást túllicitálva csapták neki a szelet. Básti Lajos a Balaton közepén kérte meg a kezét, de házasságuk csak pár évig tartott. A korszak legnépszerűbb férfi színésze, Soós Imre is halálosan beleszeretett, de még egy miniszterhelyettes is lábát csókolgatta a kegyeiért.

Népszerűsége csúcsán tört ki az 56-os forradalom, ő pedig kihasználva az édesapja után örökölt olasz állampolgárságot, második férjével külföldre szökött. De ott is meghódította a közönséget, megtanult németül, és valódi sztár lett az egykori NSZK-ban. A legnagyobb sikert a Kabaré Sallyjeként és az Irma, te édes címszerepében aratta.

1985-ben vonult vissza, aztán a rendszerváltozáskor pedig végleg hazaköltözött, úgyhogy a csodás színésznő végül itthon halt meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.